A szak - az istenek itala - Japnban az idk kezdete ta ktdik a sint vallshoz. Macuszamnak, a szak kszt istensgnek a japn szak zemekben a mai napig oltrt lltanak. Az O-miki nev sint szertartst tart pap pici fehr porcelncsszbl kortyol szakt az oltr eltt. gy hiszik, ezzel isteni ert vesz maghoz, s maga is istenn vlik.Rizsbl kszl, vzbl s kdzsibl (ez egy enzim), s lesztbl. Noha gabonbl fermentljk, (azt vrnnk, olyan lesz, mint a sr), nem sznsavas, rendelkezik a borok minden komplexitsval, s az alkoholtartalma is inkbb a borokhoz kzelt, (15%). A legjobb szakkat hvsen, vagy htve s borospohrban szolgljk fl. Csak a rosszabb minsgeket melegtik.
A borhoz viszont nem hasonlan a szakban nincsenek szulfitok s tartstszerek, a rajongi azt lltjk, nem is lesz tle az ember msnapos. Mint ahogy rengeteg borszl-fajta ltezik, ugyangy vannak szak-rizs fajtk is, krlbell 65. A legnagyobbra tartott kzlk a Yamada Nashiki, a szak rizsek kirlya.

|