Sokáig a japán konyha orosz-rulettjeként tekintettek a gömbhalból
készült ételekre, hiszen a világ egyik leghíresebb ínyencségének
mája és ivarmirigyei a ciánkálinál több százszor erősebb mérget
tartalmaztak. A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint
2008 előtt országszerte évi 40-45 alkalommal okozott bénulást és
halált a szakszerűtlenül elkészített gömbhal fogyasztása.
Úgy tűnik a veszély mostantól elhárult, a tigrisgömbhalból (トラ河豚 -
torafugu) készített ételkülönlegességekre vágyóknak a továbbiakban nem kell rizikót vállalniuk: az Optima-Foods nevű vállalat
bejelentette, sikeresen kitenyésztették a faj méregtelen példányait. A
társaság tavaiban körülbelül 50 ezer kockázat nélkül megehető
egyed várja, hogy vevők jelentkezzenek értük.
Torafugu gömbhal méreganyag nélkül (Kép: Optima-Foods)
A fugu zsírtartalma miatt főleg a téli időszakban kerül fel a nagynevű
éttermek étlapjára. Különlegességének köszönhetően a belőle
készült ínyencségek a világ legdrágább halételei közé tartoznak.
Mivel a mérgezéses halálesetek évszázadok óta velejárói a faj
konyhai feldolgozásának az ötvenes évek vége óta csak "hitelesített
szakértelmű" és vizsgázott szakácsoknak engedélyezett. Néhány
évvel ezelőtt japán tudósok végre igazolni tudták, hogy a mérgező
tetrodotoxin (TTX) a fugu májában, szaporítószervében és bőrében
található, így az állat többi testrészéből elvileg kockázat nélkül lehet
ételt készíteni.
Az Optima-Foods 2006-ban kezdett el komolyabban foglalkozni a
gömbhal méregtelenítésével. A vállalat Ehime prefektúra hegyei
között felépített egy kutatóüzemet, ahol mesterséges tavak sóval és
ásványi anyagokkal kevert vizében tenyésztik a torafugu példányait. A tengerekben uralkodó körülményektől eltérő vízösszetétel mellett a
neveltető farmokon a hal etetése is másként történik. Míg a
szabadon élő egyedek leginkább vegyes táplálkozásúak, addig a
mesterségesen nevelt halakat többségében homoki angolnával
etetik. Ezen kívül a halak egészségi állapotát is figyelik és a beteg
példányokat elkülönítik társaiktól. Ennek köszönhetően - a Fish
Information & Services információi szerint - a fugu szervezetébe nem kerül a mérgező anyag termeléséért felelős baktériumokból.
|