Hozzvalk:
10 dkg meleg ftt rizs, 1 tojs, 1 evkanl szjaszsz.Egy kis tlkba tjk a tojst, hozzadjuk a szjaszszt, a kettt, sszedolgozzuk. Hozzadjuk a rizst, majd alaposan sszekeverjk, s mr fogyaszthat is. Javasolt fszer: chili.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A Tamago gohan, vagy Tamago kake gohan egy rendkvl npszer japn tel. Jelentse krlbell ilyesmi magyarul: tojsszsz ftt rizsen. A tamago ll egybknt a tojs elnevezseknt, mg a gohan rizst jelent. Pofonegyszer elkszteni. Szksgnk van egy tlka rizsre, amely lehet frissen elkszlt, vagy maradkbl jramelegtett, s egy nyers tojsra. Ez az alaprecept. A kt hozzvalt sszekeverjk, s mr ksz is.
Termszetesen, ha valakinek komoly ellenvetsei vannak a nyers tojsfogyasztssal szemben, akkor ez fog nmi galibt okozni. Ha ez vigasz: kszlhet csak tojssrgjval. Van, aki felveri a tojst, mieltt a rizshez adja, de egszben is mkdik. zestsknt gyakran tesznek hozz szjaszszt, szrtott halat, de fel lehet dobni egy kis chili szsszal is. Mell gyakran fogyasztanak pldul japn savanytott uborkt, de a magyar savanysgtl sem fog megsrtdni.
Japnban ezt tartjk a legegyszerbb s leggyorsabban elkszthet telnek,ami a recept bonyolultsgt tekintve,teljessggel indokolt. Rendkvl magas a tprtke, gy kivl reggeli. Rendesen megalapozza a napot,munkba induls eltt sokan ezt eszik.
Az sem titok,hogy Japnban ssznpi szoks a hossz mszakok utni kzs italozs, gy is mint csapatpts… Gyakran elfordul, hogy munka utn az emberek mg betrnek „trningezni” valahov a munkatrsaikkal, hogy kis idre maguk mgtt tudjk a mindennapok gondjaikat. S mintha nem szeretnnek otthon lenni apr laksaikban sem. Msnap azonban ismt munka van, s a msnapos gyomornak nagy segtsg ez a knnyen fogyaszthat, tpll reggeli.
A Tamago gohant a legtbb japn ember fogyasztja, megunhatatlannak tartjk. Persze rengeteg kedvelje mellett akadnak renitensek, akik nem igazn vannak oda rte, s lehet hogy a szalonns rntottra vagy a ftt debrecenire voksolnnak, ha ismernk. A Tamago gohan kes pldja a haznkban is mr sokak ltal ismert, de ritkn keresett umami zvilgnak (annak a bizonyos tdik znek, ami tbbfle, de egyszerre van jelen egyetlen telben), amely a japn konyha jellemzje. A magyar konyha teleiben az eltr alapanyagok, s fleg fzsi eljrsok miatt kevsb van jelen. Egy prbt taln neknk is megr.

|