-
1 csésze rizs (135 gr)
-
40 g füstölt lazacfilé
-
40 g csirkemell sonka
-
só
Leírás.:
A rizst bő hideg vízzel mossuk tisztára. Akkor jó, ha a víz már nem fehéredik el.
Öntsük egy szűrőbe a rizsszemeket és hagyjuk száradni úgy 15-20 percig. Ettől lesz nagyon szép fehér.
Ha megszáradt, öntsük egy vastagabb aljú edénybe a rizst (fontos, hogy az edénynek legyen teteje), ügyelve arra, hogy csakis egészséges szemek kerüljenek bele.
Öntsük fel 1,5 csésze vizzel és tegyük az edényt tetővel együtt a tűzhely legmagasabb fokozatára.
Ha a gőz emelgeti az edény tetejét, akkor vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk magában állni 20 percig. Nagyon-nagyon fontos, hogy ez idő alatt az edény tetejét ne vegyük le. 20 perc elteltével nézzük meg, hogy az összes víz felszívódott-e, s hogy a rizs puha-e. (Ha esetleg nem, kis lángra tegyük vissza, amíg az összes víz el nem párolog).
A rizst osszuk négy egyenlő részre.
Mindegyik adag rizshez jár 10 g csirkemell sonka és 10 g lazac. Ezeket apró pici falatokra vagdossuk és belekeverjük a rizsbe. Vizes, sós kézzel egy háromszöget formálunk belőle.
Ha kész, folytassuk a maradék adag rizzsel és hússal.
Diszíthetjük feketeszezámmal, egyéb fűszerekkel.
Ha nem esszük meg mindet azonnal, akkor fóliázzuk be a gombócokat és tegyük a hütőbe. 1-2 napig eláll.